Etiket Bulutu
Sabit Yağlar
SABİT YAĞLAR
Genellikle tohum ve kabukların, soğuk kısım yöntemi ile preslenmesinden elde edilir. Doymamış yağ asitleri ve vitamince zengindirler. Sabit yağların tedavi değeri olabilmesi için mutlaka soğuk sıkma ile elde edilmiş olmalıdır.
Birçok uçucu yağ doğrudan kullanılamaz. Sabit yağlarla seyreltilmesi, inceltilmesi gerekir. Bu şekilde kullanılacak sabit yağlara baz yağlar
r veya taşıyıcı yağlar deniyor. Hepimizin bildiği zeytinyağı bir taşıyıcı yağdır. Taşıyıcı yağ olarak buğday yağı, jojoba yağı, ısırgan tohumu yağı, kayısı çekirdeği yağı, çörekotu yağı, ceviz yağı gibi yağlar kullanılır.
r veya taşıyıcı yağlar deniyor. Hepimizin bildiği zeytinyağı bir taşıyıcı yağdır. Taşıyıcı yağ olarak buğday yağı, jojoba yağı, ısırgan tohumu yağı, kayısı çekirdeği yağı, çörekotu yağı, ceviz yağı gibi yağlar kullanılır.
Zeytinyağı gibi, ceviz yağı, buğday yağı, aspir yağı, susam yağı da yemeklerde kullanılabiliyor.
Masaj yağlarında kullanılacaksa jojoba, üzüm çekirdeği ve nar çekirdeği yağları tercih edilir. Küçük moleküllü olduklarından ciltten kolayca emilebiliyor. Güneşten koruyucu yağ hazırlanacaksa susam yağı tercih edilebilir.
Saç bakım yağı karışımı hazırlanacaksa jojoba, ısırgan ve defne tohumu sabit yağları kullanılabilir.
BUĞDAY ÖZÜ YAĞI
Buğday çimlerinin soğuk prenslenmesiyle elde edilir. E vitamini, lesitin, linoleik asitçe zengindir. Lesitin, çeşitli enzimler, linolenik asit özellikle de E vitaminince zengin bir içeriğe sahiptir.
Hamilelikten kaynaklanan çatlakların ve gözaltı kırışıklarının giderilmesi ve cilt bakımı için hazırlanan yağ karışımlarında kullanıldığı gibi tek başına da kullanılabilir. Soluk altın sarısı renklidir.
JOJOBA YAĞI
Jojoba tohumlarının soğuk preslenmesiyle elde edilir. Açık sarı renklidir. E vitamini ve doğmamış yağ asitlerince zengindir. Tohumlarında yüzde 50 civarında yağ bulunur. Türkiye’nin doğal bitkisi değildir. Ancak ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Kozmetikte ve aromaterapide en çok kullanılan sabit yağlardandır. Doğum sonrası çatlakların önlenmesi, saç dökülmesinin önlenmesi, sivilce oluşumunun durdurulması, kırışıklıkların giderilmesi amacıyla hazırlanan karışımlarda ve tek başına kullanılır. Küçük moleküllü olduğundan cilde emilimi hızlıdır.
NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Nar çekirdeklerinin soğukta preslenmesiyle elde edilir. Soluk sarı renklidir. E vitamini açısından zengindir. Polifenollerce zengin olduğundan antioksidan özelliği fazladır. Dahilen kullanımda cilt ve meme kanserinde iyileşmeye yardımcı olduğu rapor edilmiştir. Günde 7-8 damla kullanılması tavsiye edilir. Kozmetik ürünlerinde ve masaj yağlarında tercih edilen yağlardandır. Küçük moleküllü olduğundan cilde emilimi hızlıdır. Yağlı bir tabaka bırakmaz.
Kırışıklık önleyici kremlere katabilirsiniz.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Kayısı çekirdeklerinin soğukta preslenmesiyle elde edilir. Turuncuya çalar sarı renklidir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerince oldukça zengindir. Özellikle göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır. Cilt bakım kremleri ve yağlarında da en çok tercih edilen yağlardan biridir.
KETEN TOHUMU YAĞI
Keten tohumlarının soğukta prenslenmesiyle elde edilir. Koyu altın sarısı renklidir. Yüzde 38-44 sabit yağ içerir. Doğal bir omega yağ asitleri kaynağıdır. Balıktan daha fazla omega yağ asitleri içerir. Beyin ve karaciğer sağlığını destekleyen lesitincede zengin bir yağdır. F;A ve E vitaminince de oldukça zengindir. Kabuklarından yüksek oranda lignanlar bulunur.
Vücutta kalsiyumun tutulmasını sağladığından, menopoz sonrasındaki kemik erimesini önleyebildiği, erken yaşlardan itibaren kullanıldığında da prostat sağlığının korunmasına yardımcı olabildiği, rapor edilmiştir.
ÇÖREKOTU YAĞI
Tohumların soğuk sıkılmasıyla elde edilir. Kirli siyah renklidir. Yüzde 57 civarında sabit yağ içerir. Omega-6 çimko, demir ve kalsiyumca da zengindir.
Dahilen kullanımda bağışıklık sistemini kuvvetlendirici olarak kullanılır. Haricen kullanımda cildi besleyici özelliği vardır. Düzenli kullanıldığında saç dökülmesini durdurabildiği rapor edilmiştir. Aşırı hassas ciltlerde alerjik etki yapabilir. Bu kişiler kullanmamalıdır.
SUSAM YAĞI
Susam tohumlarının soğukta prenslenmesiyle elde edilir. Altın sarısı renklidir. Susam tohumları yüzde 35-40 oranında sabit yağ içerir. Doymamış yağ asitlerince zengin bir yağdır. Hücre yenileme özelliği olan lignanları içerir. Bu sebeple birçok cilt ürünün içerisinde susam yağının kullanıldığı görülür. Güneşten koruma açısından spf 45 faktörü eşit olduğundan, güneşten koruma ve bronzlanma amaçlı hazırlanan yağ karışımlarında da yer alır.
Eklem ağrılarının giderilmesi, eklemlerinin güçlendirilmesi için hazırlanan yağ karışımlarında da kullanılır.
TATLI BADEM YAĞI
Badem tohumlarının soğuk prenslenmesiyle elde edilir. Soluk sarı renklidir. Yüksek oranda protein ve doymamış yağ asitleri içerir.
Hassas tahriş olmuş ciltler için hazırlanan cilt bakım yağlarında, saç bakım yağlarında, hamilelikten kaynaklanan karın çatlaklarının oluşumunun önlenmesi için hazırlanan yağlarda kullanılır.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Üzüm çekirdeklerinin soğukta prenslenmesiyle elde edilir. Yeşilimsi sarısı renklidir. Susam tohumları yüzde 5-20 oranında sabit yağ içerir. Doymamış yağ asitlerince zengin bir yağdır. Omega-3 ve omega-6 yağları sayesinde kalp ritmini destekler. Kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü rapor edilmiştir. İçilerek kullanıldığında bileşimindeki vitamin E sayesinde güçlü bir antioksidan özellik taşır. Salatalarda da kullanılabilir. Dışarıdan kullanıldığında küçük moleküllü bir yağ olduğu için cilt tarafından kolayca emilir. Hemen emilip yağlı bir katman bırakmaması sebebiyle masaj yağı karışımlarında da kullanılır.
